Wat zijn de voordelen van een elektrische tandenborstel?

De laatste jaren is het poetsen met de elektrische tandenborstel enorm populair geworden. Vooral tandartsen en mondhygiënisten prijzen de elektrische tandenborstel. Er zijn veel voordelen en daarom heeft bijna iedereen een elektrische tandenborstel. Maar wat zijn nu deze voordelen en waarom is het elektrisch poetsen zo goed voor je gebit?

Het hebben van een goede mondhygiëne is erg belangrijk en daarom hoor je minimaal twee keer per dag je tanden te poetsen. Het goed onderhouden van je gebit voorkomt gaatjes en ontstekingen van het tandvlees. Wanneer je niet goed te tanden poetst krijg je last van tandplak, dit bestaat voor een groot gedeelte uit bacteriën die het voedsel omzetten in zuur. Dit zuur lost het tandglazuur op en kan ervoor zorgen dat je tandvlees ontstoken raakt. Wanneer je last hebt van ontstoken tandvlees zul je dit merken door het bloeden bij het poetsen.

Elektrische tandenborstel

Waarom een elektrische tandenborstel gebruiken?

Het poetsen met een gewone tandenborstel is niet slecht, maar door elektrisch te poetsen bereik je een beter resultaat. Onderzoek heeft aangetoond dat door elektrisch te poetsen je minder kans loopt op het krijgen van gaatjes en een ontsteking van het tandvlees. Het elektrisch poetsen verwijdert tandplak veel beter en je komt beter op plekken waar je met je gewone tandenborstel minder goed komt.

Het grootste voordeel van de elektrische tandenborstel is dat deze automatisch de juiste poetsbeweging maakt. Hierdoor hoef jij als gebruiker de borstel alleen nog maar over je tanden te plaatsen. De borstel komt gemakkelijk op alle plekken in je mond omdat deze kleiner is en daardoor beter manoeuvreerbaar. Ook kost het elektrisch poetsen veel minder moeite en is daardoor veel beter vol te houden.

Hoe kies je de beste elektrische tandenborstel?

Er zijn twee verschillende soorten waaruit je kunt kiezen. Je hebt de oscillerende-roterende tandenborstel en de sonische tandenborstel.

De oscillerende-roterende borstel heeft het voordeel dat deze niet alleen heen-weer bewegingen maakt, maar draait daarnaast ook nog eens rond. De sonische tandenborstel maakt ook heen-weer bewegingen, maar maakt deze ook nog zijwaarts.

Over het algemeen verwijdert de oscillerende-roterende borstel effectiever tandplak en heeft deze een kleinere kop waardoor deze beter tussen de tanden kan komen.

Hoe moet je de elektrische tandenborstel gebruiken?

Het grootste voordeel van elektrisch poetsen is dat de borstel al de juiste bewegingen maakt. Hier hoef jij je dus niet meer druk over te maken. Het is belangrijk dat je de borstel rustig over je tanden beweegt en daarbij vooral niet te hard drukt. Wanneer je te hard drukt beschadig je het tandglazuur en het tandvlees. De kwaliteit van de opzetborstel is erg belangrijk. Wanneer deze niet meer goed is krijg je je tanden niet meer goed schoon. Het is aan te raden om minimaal een keer per drie maanden de opzetborstel te vervangen.