Wat is tandsteen?

Voorkomen is beter dan genezen. Dit geldt ook wanneer het om tandsteen gaat. Niemand zit te wachten op een geel gebit. Het is daarom belangrijk om je gebit goed te onderhouden door dagelijkse twee keer te poetsen met een elektrische tandenborstel en door regelmatig te flossen. Maar er zijn meerdere manieren om tandsteen te voorkomen.

Een wit gebit is iets wat iedereen wil en het beste om een wit gebit te behouden is het voorkomen en het verwijderen van tandsteen. Tijdens het eten kunnen etensresten achterblijven tussen de tanden. Dit is onvermijdelijk. Wanneer deze etensresten niet op tijd worden weggehaald, kan er een gele aanslag ontstaan op je tanden. Dit wordt tandplak genoemd en is een voorstadium voor tandsteen. Wanneer dit te lang blijft zitten vormt het een harde laag op je tanden die moeilijk te verwijderen is.

Het voorkomen van tandsteen doe je door goed voor je tanden te zorgen. Het tweemaal per dag poetsen met een elektrische tandenborstel voorkomt het grootste deel van tandsteen. Het is belangrijk dat je let op de kwaliteit van de Oral-b opzetstukjes. Wanneer je deze te lang gebruikt verliezen de Philips Sonicare opzetstukjes hun kracht en maken ze je tanden minder goed schoon.

Hoe kun je zelf tandsteen verwijderen?

Met het poetsen van je tanden kun je er altijd niet voor zorgen dat er tandsteen ontstaat. Het is daarom altijd belangrijk om je gebit goed te controleren op tandplak en tandsteen. Tandplak is vaak nog gemakkelijk te verwijderen, maar tandsteen laten verwijderen door een tandarts kan soms onvermijdelijk zijn. Er zijn wel enkele manieren om tandsteen zelf te verwijderen.

  1. Flossen is een effectieve manier om tandsteen te voorkomen en uiteindelijk te verwijderen. Twee keer per dag flossen met het gebruik van flosdraad is een belangrijke stap in het voorkomen van tandplak.
  2. Mondwater is de laatste jaren een standaard hulpmiddel geworden om een gebit schoon te houden. Er zijn verschillende soorten mondwater die kunnen helpen in het voorkomen en het tegengaan van tandplak en tandsteen. Mondwater bevat stoffen die het tandsteen losweken waardoor het gemakkelijk weg te poetsen is met je elektrische tandenborstel.
  3. Het gebruik maken van een tandenstoker is ideaal om de etensresten te verwijderen na het benuttigen van een maaltijd. Omdat het gemakkelijk mee te nemen is kun je het vaak gedurende de hele dag doen.
  4. De elektrische tandenborstel is niet meer weg te denken uit de badkamer. Met deze borstel kun je op een effectievere manier je tanden schoonhouden. Daarbij zorgen de trillingen ook dat het tandsteen zich uit zichzelf los laat.
  5. Afschrappen van tandsteen is een laatste methode die je vaak beter niet zelf kunt toepassen. Wanneer je dit zelf doet bestaat de kans op het aantasten van de glazuur van je tanden. Hierdoor loop je vervolgens meer kans op gaatjes en tandrot. De tandarts heeft zelf de geschikte middelen om dit uit te voeren.