Tandenpoetsen is iets wat minimaal twee keer per dag moet gebeuren, al vanaf kinds af aan. Zodra kinderen kunnen tandenpoetsen, kunnen ze eigenlijk ook elektrisch poetsen. Poetsen met een elektrische borstel is niet alleen beter, maar het kan ook bijdragen aan de motivatie van je kind om te poetsen. Vanuit gewenning kun je hier ook al vroeg mee beginnen. Omdat de kindermond vanzelfsprekend kleiner is, moeten deze anders behandeld worden. Er zijn speciale opzetstukjes voor kinderen. Deze zijn kleiner dan de reguliere opzetstukjes en speciaal gemaakt om kinderen elektrisch te laten poetsen.

Wat zijn de voordelen van opzetstukjes voor kinderen?

De voordelen van opzetstukjes voor kinderen zitten met name in dat ze kleiner zijn. Kinderen waarvan de mond nog niet volgroeid is zullen moeite hebben met grote opzetstukjes. Om kinderen goed te laten wennen aan ten eerste dagelijks tanden poetsen, maar ook om kinderen te laten wennen aan elektrisch poetsen, is het aan te raden opzetstukjes voor kinderen te gebruiken. Als je op latere leeftijd overstapt op elektrisch poetsen, zal dat zeker voor kinderen heel erg wennen zijn. Het is daarom aan te raden om opzetstukjes voor kinderen al op vroege leeftijd te gaan gebruiken.

opzetstukjes voor kinderen

Wat tevens een groot voordeel is van elektrisch poetsen is dat de borstel een timer heeft en houdt dus bij hoe lang je poetst. Soms stopt de borstel even met draaien, dan is het tijd om een ander gedeelte van je mond te poetsen. Op deze manier leer je kinderen heel goed hoe lang ze moeten poetsen. Opzetstukjes voor kinderen is daarbij dus een groot voordeel ten opzicht van de traditionele tandenborstel.

Een elektrische borstel is ook veel comfortabeler in het gebruik. De borstel is consistent in het draaien en daarom hoeven kinderen niet zelf kracht te zetten o.i.d. tijdens het poetsen. Je kunt er een rustig moment van maken en spelenderwijs leren hoe om te gaan met het gebit.

Opzetstukjes vervangen

Vanzelfsprekend moeten de opzetstukjes regelmatig worden vervangen. Na een periode van 10 tot 12 weken zullen de haartjes van de opzetstukjes minder stug worden. Hierdoor kunnen sommige plekken minder goed bereikt worden. Ook de opzetstukjes voor kinderen dienen dus regelmatig te worden vervangen. Een belangrijke reden om tanden te poetsen is het tegengaan van de groei van bacteriën. Als de opzetstukjes te lang meegaan, zullen de opzetstukjes te lang in aanraking komen met bacteriën in de mond. Ook daarom is het aan te raden om de opzetstukjes voor kinderen zo rond de 10 á 12 weken te vervangen.

Welke opzetstukjes moet ik kiezen?

Dat ligt er aan welk model tandenborstel je hebt. De meest voorkomende zijn de elektrische tandenborstels van de merken Oral-B en Philips. De opzetstukjes zijn dan ook vaak merk gebonden. Bekijk daarom goed welk model borstel je hebt alvorens nieuwe opzetstukjes te bestellen.

De meeste bekende elektrische opzetborstels voor kinderen zijn Oral-B en Philips Sonicare.