Je tanden poetsen met zout, wat zijn de voordelen en de nadelen precies? Iedereen is zich steeds meer bewust van duurzame oplossingen voor schoonheids- en gezondheidsproducten. We weten inmiddels allemaal dat veel schoonheids- en toiletartikelen niet altijd goed voor de gezondheid zijn. Er zitten schadelijke stoffen in die bovendien slecht zijn voor het milieu. Daarnaast worden oude natuurlijke middelen herontdekt. Ook voor het reinigen van je tanden kun je tegenwoordig diverse opties vinden. Zout is hier een voorbeeld van met daarbij de nodige voor- en nadelen.

Tandpasta niet overal goed voor

Tandpasta is wereldwijd het meeste gebruikte product om je tanden te reinigen. Inderdaad: je tanden worden schoon met tandpasta. Maar het bevat stoffen die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid. Zo zit er in de doorsnee tandpasta fluoride. Dit zorgt dat tanden schoon blijven en sterk, maar het is niet goed dat deze stoffen in je lichaam komen. In grote hoeveelheden is deze stof zelfs kankerverwekkend. Daarom moet je ook goed spoelen om de tandpasta met fluoride uit je mond te verwijderen en proberen te voorkomen dat je het doorslikt.

Zout, een natuurlijk reinigingsmiddel

Zout is al eeuwen lang een natuurlijk reinigingsproduct. Zout water of soda zorgt dat ontstekingen en wonden worden ontsmet. Zout is daarom heel goed voor je huid. Het is dan ook bijvoorbeeld goed te gebruiken als scrubmiddel. Als je verkouden bent, is het ook goed om je neus met zout water te spoelen. Zout en met name zeezout is dus een natuurlijk schoonmaakmiddel voor je lichaam en een natuurlijke ontsmetter. Het is daarom niet gek om zout te gebruiken als vervanging van tandpasta.

Zout als reinigingsmiddel voor je mond

Zout is een middel wat reinigend werkt in je mond. Het gaat bijvoorbeeld tandplak tegen. Verder is het een goed middel om je tandvlees mee te reinigen. Je kunt het als spoelmiddel gebruiken. Doe een eetlepel zout in een kopje warm water en laat hier het zout in oplossen. Spoel je mond met het zout. De smaak is niet altijd lekker, maar het reinigt je mond wel op een natuurlijke wijze. Zout gebruiken als reinigingsmiddel voor je gebit heeft nog een voordeel. Als je last hebt van een slechte adem, helpt het zoute water daar ook tegen. De slechte geur van je adem wordt vaak veroorzaakt door bacteriën. Deze worden door het zout in het water gedood.

Baking soda: Een natuurlijke whitener, maar met een kanttekening

Wist je dat je zout ook kunt gebruiken om een stralende witte tanden te krijgen? Het zout zorgt ervoor dat je tanden witter worden. Zo creëer je met simpel zout een stralende glimlach. Hiervoor gebruik je in plaats van gewoon zout, baking soda. Het gebruik van baking soda als whitener of basis voor zelfgemaakte tandpasta is niet helemaal zonder nadelen. Het is iets wat je met mate moet doen. Sommige tandartsen raden het zelfs helemaal af. Baking soda heeft namelijk een schurend effect. Dit maakt de tanden natuurlijk mooi schoon en wit, maar ook broos als het veel gebruikt wordt.

Zout een reinigingsmiddel voor dagelijks gebruik

Gewoon zeezout heeft ook bij vaker gebruik geen schadelijke gevolgen. Zout als reinigingsmiddel voor je keel, mond en gebit kun je regelmatig gebruiken. Heb je last van slechte adem, dan kun je het dagelijks gebruiken. Bij wondjes in je mond kun je het zelfs een paar maal daags spoelen. Gaan de wondjes na deze behandeling van een aantal dagen niet over, dan is het raadzaam een arts te bezoeken.