Tandenpoetsen bij kinderen is belangrijk. De tanden van kinderen dienen regelmatig gepoetst te worden. Wanneer kun je nu het beste beginnen met tandenpoetsen? Hoe vaak moet je de tanden van kinderen poetsen en met welke borstel?

Wanneer begin je met het poetsen van de tanden?

Veel ouders vragen ze zich af wanneer je het beste kunt beginnen met het poetsen van de tanden van je kind. Al voordat de eerste tand door begint te komen is het al verstandig om de mond van je kind goed schoon te maken. Je kunt de mond van je kind het beste schoonmaken door met een schone vinger of een vochtige doek het tandvlees voorzichtig schoon te vegen. Dit hoef je niet elke dag te doen, maar is wel aan te raden om dit een paar keer met week te doen.

Het tandenpoetsen begint wanneer de eerst tand door komt. Je kunt deze tand voorzichtig poetsen met een kleine tandenborstel. Het flossen kun je mee beginnen wanneer er twee tanden naast elkaar komen te zitten. Dit voorkomt gaatjes tussen de tanden. Flossen is doorgaans belangrijk voor de kiezen, omdat deze dichter bij elkaar zitten en je hierdoor minder gemakkelijk met een borstel kunt komen.

Wanneer is het tandenpoetsen belangrijk?

Het tandenpoetsen voor kinderen wordt steeds belangrijker. Dit komt omdat kinderen veel meer zoetere producten benuttigen als sap en limonade. De suikers in deze producten zijn schadelijk voor de tanden van kinderen. Het op tijd beginnen met het poetsen is daarom belangrijk en kan problemen voorkomen op een latere leeftijd.

Hoe moet je tandenpoetsen bij baby’s?

Wanneer je de tanden gaat poetsen bij baby’s en peuters, is het belangrijk om een zachte borstel te gebruiken. Gebruik ook een kleine hoeveelheid tandpasta. Je hebt speciale borstels die niet te hard zijn en klein van formaat. Je kunt de tanden van een baby 2 a 3 keer per dag poetsen.

Welke tandpasta gebruiken?

Kinderen die jonger zijn dan twee jaar hebben sneller de neiging om tandpasta door te slikken. Gelukkig heb je speciale tandpasta die niet schadelijk is voor kinderen. Voor kinderen hoef je ook niet veel tandpasta te gebruiken.

Wanneer een elektrische tandenborstel bij kinderen
gebruiken?

Het grote voordeel van het vroeg beginnen met elektrisch tandenpoetsen is dat kinderen hier snel aan wennen. Wanneer kinderen ongeveer drie jaar oud zijn kun je beginnen met het poetsen met een elektrische tandenborstel. Er zijn speciale opzetstukjes voor kinderen. Deze zijn vaak een stuk kleiner dan normale opzetborstels die beter passen bij het gebit van een kind. Omdat de meeste elektrische tandenborstels een timer hebben, leren kinderen goed hoe lang ze hun tanden moeten poetsen.

De bekendste merken van elektrische tandenborstels als Philips en Oral-b hebben speciale borstels die geschikt zijn voor kinderen vanaf een leeftijd van 3 jaar.Met deze borstels kunnen twee keer per dag gepoetst worden en wordt aangeraden om elke drie maanden te vervangen.