Een wit gebit is niet voor iedereen de normaalste zaak van de wereld. Veel mensen krijgen naar mate ze ouder worden, gele of bruine vlekken tussen de tanden. Hier kunnen verschillende oorzaken  voor zijn. Afhankelijk van de oorzaak zijn deze vlekken goed aan te pakken en bestaan er verschillende manieren om je tanden weer mooi schoon te krijgen.

Op televisie zie je alleen maar mensen met mooie perfecte witte tanden. Maar dit is zeker niet de normaalste zaak van de wereld. De kleur van je tanden kan erfelijk bepaalt zijn en is afhankelijk door invloeden van buitenaf. Veel mensen schrikken wanneer er bruine vlekjes tussen de tanden ontstaan, vooral wanneer dit gebeurt bij de voortanden. Vaak zijn deze plekjes erg moeilijk te verwijderen.

Meest voorkomende oorzaken bruine vlekken op je tanden

De meest voorkomende oorzaak van bruine vlekken op je tanden is tandsteen. Tandsteen kun je krijgen wanneer je tijdens het poetsen niet goed je tandplak verwijdert. Tandartsen raden dan ook een elektrische tandenborstel met de juiste opzetborstel aan om je tanden goed schoon te krijgen. Wanneer je tandsteen niet verwijdert, kun je bruine vlekken krijgen. Tandsteen kun je niet echt zelf verwijderen. Een bezoek aan de tandarts of mondhygiënist is nodig om dit voor elkaar te krijgen. Wanneer ook deze het niet lukt, is het bleken van je tanden een optie.

Een ander veel voorkomende oorzaak van bruine vlekken is het gebruik van medicatie. Wanneer je hierdoor last krijgt, overleg dan met je huisarts of er ook alternatieven mogelijk zijn. Roken, maar ook het benuttigen van koffie, thee en wijn kunnen zorgen voor verkleuringen van je tanden. Door de stoffen die in deze middelen zitten, dringen door het glazuur van je tanden heen. Voor veel mensen is dit een veel voorkomende oorzaak en na het raadplegen van je tandarts, kan het aan te raden zijn om het gebruik van deze middelen te minderen.

Bruine vlekken op je tanden verwijderen

Voorkomen is beter dan genezen en dit geldt zeker ook voor het hebben van bruine vlekken op je tanden. Het regelmatig bezoeken van een tandarts zal er zeker voor zorgen dat de kans op het krijgen van vlekken aanzienlijk kleiner is. Het goed tandenpoetsen met de juiste opzetborstels zal er ook zeker voor zorgen dat je tanden goed schoon blijven en zo voorkom je de vorming van tandsteen.

Wanneer je reeds bruine vlekken hebt dan is het altijd verstandig om eerst je tandarts te raadplegen. Deze kan met jou kijken naar de oorzaak van de vlekken en mogelijk aanraden om eerst speciale tandpasta te gebruiken. Deze tandpasta kan er voor zorgen om de aanslag op je tanden te verwijderen.

Wanneer je deze tandpasta dagelijks gebruikt zal de aanslag na enige tijd verwijderen. Wanneer de tandpasta bijvoorbeeld niet werkt dan bestaat er nog de optie om je tanden te laten bleken. Het bleken van je tanden is een eenvoudige methode om je tanden weer witter te krijgen en kan voor snel resultaat zorgen. Het grootste probleem met het bleken van je tanden is dat het lange termijn effect niet duidelijk is.