Een goede mondhygiëne is altijd belangrijk en de meeste mensen houden zich er keurig aan om twee keer per dag goed hun tanden te poetsen. Op het moment dat je een beugel krijgt kom je opeens wel voor een grotere uitdaging te staan. Hoe hou je nu goed je beugel en je tanden schoon? Niet alleen tieners kunnen een beugel krijgen, maar ook steeds meer volwassenen beginnen hier aan om hun tanden mooi en recht te krijgen. Als je wilt voorkomen dat na het dragen van je beugel je tanden niet bruin en in een slechtere conditie zijn voordat je de beugel kreeg, is het belangrijk om je gebit extra goed schoon te houden.

Het poetsen van je tanden wanneer je een beugel hebt

Een orthodontist kan er voor kiezen om je door te verwijzen naar een mondhygiënist maar dit wil je vaak liever toch voorkomen. Het is uiteraard niet de bedoeling dat er door het dragen van de beugel gaatjes, ontstekingen of bruine vlekken ontstaan. Bij het dragen van een blokjesbeugel is het belangrijk om de brackets aan de boven, zij en onderkant goed schoon te houden, maar ook onder het draad dien je goed te reinigen. Wanneer je dit allemaal goed hebt gereinigd dienen ook nog eens de rest van je gebit goed schoon gehouden te worden.

Verschillende hulpmiddelen om je beugel en tanden schoon te houden

Om je beugel en je gebit goed schoon te houden zijn er verschillende producten die je hiervoor kunt gebruiken. Je kunt ervoor kiezen om je tanden schoon te houden met een handtandenborstel, maar dit betekent vaak meer werk en minder goed resultaat. Het gebruik maken van een elektrische tandenborstel wordt aangeraden door tandartsen. Tegenwoordig heb je ook speciale opzetborstels die ervoor kunnen zorgen dat jij beter je tanden en beugel schoon kunt houden.

Naast speciale opzetborstels kun je ook gebruik maken van ragers. Dit zijn borsteltjes die je kunt gebruiken om de ruimte tussen je tanden, maar dus ook kunt gebruiken om achter het draad schoon te maken. Let hier wel op dat je niet te grote of te kleine ragers koopt, maar dit is vaak eerst een kwestie van uitproberen. Ragers met echte haartjes geven een beter resultaat.

Tandenstokers en floss zijn ook uitstekende hulpmiddelen om je gebit goed schoon te houden. Nieuw is ook de waterflosser van bijvoorbeeld Philips Sonicare om het gehele gebit schoon te krijgen. Let hierbij wel op dat dit geen vervanging is van de elektrische tandenborstel en meer een hulpmiddel. Als laatste is het gebruik van mondwater met fluoride aan te raden. Dit is zeker hulpzaam voor mensen die gevoeliger zijn voor het krijgen van gaatjes. Het mondwater is makkelijk te gebruiken na het poetsen van je tanden.  

Wanneer de bovenstaande middelen niet voldoende zijn om je gebit schoon te houden kan het nodig zijn dat je orthodontist je door verwijst naar de mondhygiënist. Deze kan ervoor zorgen dat je gebit en beugel geheel schoon worden gemaakt en met jou te kijken naar de oorzaken waarom je je gebit niet schoon krijgt.